HOME Brief aan de gemeenteraad: Persbericht: Open Dag:
 
  info@devliegendehond.nl


Actueel Nieuws

Algemene Info

Kraakgroep vlampijpstraat 125

De voormalige sociale werkplaats aan de vlampijpstraat 125 in Utrecht is in 2000 opgekocht door UPC. Grootse plannen waren gemaakt om hier een glasvezel station te realiseren om midden Nederland te voorzien van internet en digitale televisie.
UPC verzuimde echter dit pand daadwerkelijk in gebruik te nemen. Na anderhalf jaar leegstand werd het pand voor het eerst gekraakt.

Na 3 maanden werden de krakers door de rechter gedwongen het pand te verlaten. UPC kon namelijk aantonen het pand direct in gebruik te nemen om de genomen plannen te realiseren. Hiermee was het spoedeisend belang aangetoond en de krakers konden hun biezen pakken. Dat er met deze beslissing 6 mensen dakloos werden verklaard kon justitie uiteraard niks schelen. De ontruiming was een feit en de politie popelde om met harde hand de tent schoon te vegen en dit gebeurde dan ook op ….

Samen met de eis dat de bewoners moesten vertrekken werd er een kraakverbod afgedwongen van 1 jaar. Deze gang van zaken is vrij normaal tegenwoordig maar ook erg tegenstrijdig. Er is toch immers een spoedeisend belang…. Waarom zou het dan wenselijk zijn een pand een heel jaar juridisch af te schermen voor eventuele kraakacties? De conclusie kan voor een ieder vrij makkelijk te maken zijn. UPC was en is helemaal niet van plan om vlampijpstraat 125 op korte termijn in gebruik te nemen. En justitie is het hier roerend mee eens.

Na weer anderhalf jaar leegstand werd het heft opnieuw in eigen handen genomen. Het pand werd opengebroken en de tweede kraakactie was een feit. Ramen werden gerepareerd, sanitaire voorzieningen gerealiseerd, kamers ingericht en er werd opnieuw leven in het pand geblazen. Voor een grote groep mensen werd er nieuwe woonruimte gecreeerd. Omdat het pand zo groot is zijn de bewoners bij elkaar gaan zitten en werden de eerste plannen gemaakt om ook de grote loodsen die bij het gebouw horen te gaan gebruiken.

DE CONCERTHAL
Na ongeveer een maand aan het pand geknutseld te hebben ging de concert- en theaterzaal voor de eerste keer open. Om een zo divers mogelijk publiek aan te trekken werd er een reaggea-thema-avond georganiseerd. De kroeg draait op vrijwilligers, wil de kosten voor het publiek zo laag mogelijk houden en wil niets te maken hebben met commercie en het groot-kapitaal.
Na de eerste avond werden er diverse bandjes aangetrokken om concerten te geven in deze ruimte, zodat er tegenwoordig om de twee weken bandjes optreden.

ATELIERS
Omdat er in Utrecht weinig tot geen mogelijkheden voor kunstenaars zijn om buiten de gevestigde atelierruimte (duur en weinig perspectief voor grote projecten) werkplaatsen te vinden zijn, wilden de bewoners van de vlampijp hun ruimte ter beschikking stellen aan kunstenaars die op dezelfde ideologische wijze bezig willen zijn in een pand. Met enthousiasme hebben 8 kunstenaars hun intrek genomen in diverse ruimtes in het gebouw. Er zijn pas-afgestudeerde kunstenaars bezig met grote installaties, er is een olieverf-schilder bezig en er is een houtwerklaats gerealiseerd voor deels nog studerende kunstenaars. Sinds kort is er een studio ingericht voor het maken van animatiefilms.

SKATEPARK
Sinds begin september 2003 is het skatepark operationeel. De belangstelling hiervoor en het gebruik hiervan zijn gigantisch. Utrecht heeft de schaamte geen officieel indoor skatepark te hebben. Dit terwijl er een lokale groep actief is van om en nabij 200 skaters. Ronduit belachelijk dat de gemeente deze groep letterlijk in de kou laat staan. Buiten skaten levert vooral boetes op of in beslag legging van je skateboard. Voor ons reden genoeg om deze groep een plek te geven in Utrecht. Dit park is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag van 11:00 uur tot 23:00 uur. Uiteraard is dit park openbaar voor iedereen dus BMX-ers en inliners zijn ook van harte welkom. Het park heeft een non profit instelling en probeert op deze wijze geld in te zamelen om een skatepark te realiseren in het straatarme Polen. Het park is niet te koop.